optoppen woonhuis Delft

2014

Met minimale middelen het maximale eindresultaat behalen. Dat was de intentie bij het ontwerp van de uitbreiding van deze woning. Mede door een grote mate van zelfbouw is dit absoluut gelukt.

De meeste naastgelegen woningen in de aantrekkelijke en gezellige wijk van Delft zijn uitgebreid, maar bijna altijd met een zadeldak aan voor en achterzijde van de woning. Aangezien dit slechts beperkte ruimte oplevert, is het eigenwijze voorstel hier geweest om tenminste de achterzijde van een rechte gevel te voorzien. Hierdoor is de effectieve ruimte in de woning enorm toegenomen. Met het toepassen van een aanzienlijke hoeveelheid glas op deze noordwest gevel is de warmtelast toename hier beperkt.

Desondanks blijven de woningen in deze wijk getypeerd door het zeer compacte volume. Om daar maximaal gebruik van te maken en door constructieve beperkingen in het gehandhaafde deel is hier gekozen om een zeer ruimtebesparende trap te ontwerpen. Dit is behaald door de treden af te stemmen op de loop, waardoor op- en aantreden gecombineerd kunnen worden.